China als reisbestemming: de vooroordelen voorbij

Vorige maand ging ik op bezoek bij mijn zoon Lucas in Shanghai. Hij studeert daar in het kader van Erasmus. We reisden samen door naar Xi’An en Beijing. En ik moet toegeven: ik leefde al jaren met vastgeroeste vooroordelen over China en zijnbewoners. Ik dacht dan vooral aan de enorme luchtvervuiling, de mindere hygiëne, en de naar onze westerse normen soms “bijzondere” gewoontes en eetcultuur. Al vanaf de eerste dag stelde ik dat beeld bij. Onze ervaring was dan ook  meteen bijzonder positief. En dat lag zeker niet alleen aan de staalblauwe lucht.

Opvallende architectuur in Shanghai

In Shanghai trof me vooral de relatieve rust en stilte op straat. Grote vrachtwagens rijden er niet en alleen elektrische brommers zijn toegestaan. En dan natuurlijk die overweldigende architectuur. Nieuwe gebouwen rijzen er als paddenstoelen uit de grond. Het ene overtreft het andere in grootte en originaliteit. Staal, glas en beton bepalen het stadsbeeld. En ook de alomtegenwoordige kranen.  Het is bijna onwezenlijk te bedenken dat het businessdistrict aan de overkant van de Bund – Pudong – 20 jaar geleden alleen maar weiland was. Dat Shanghai bruist is een “understatement”. Je voelt dat hier de toekomst ligt. We ervaren de nieuwe retailconcepten en genieten van deze “snelle” stad.

Beijing : stad van uitersten

Ook in Beijing worden we overweldigd door indrukwekkende gebouwen. Bekende architecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid en de Franse architect Paul Andreu zetten er hun stempel op het moderne Beijing. Ze zetten daar elk een prachtig staaltje van hun kunnen neer. Een schril contrast met het traditionele Beijing met zijn typische Chinese architectuur: De Verboden Stad, het Tienanmen-plein en  de “hutongs” waar inwoners samenleven in alle eenvoud. We doorkruisen de stad per fiets en beleven het ene hoogtepunt na het andere. Ook culinair laten we ons verrassen.

Topmomenten als architectuurfotograaf

Kan je je voorstellen dat ik me de hele week enorm heb uitgeleefd als fotograaf? Ik heb me dol geamuseerd. Zopas selecteerde ik enkele beelden die ik graag met je deel. Geniet even mee.

Zoek jij ook een architectuurfotograaf? Contacteer me voor een afspraak.